Šestorica osuđena za zlostavljanje i ubistvo osmogodišnje djevojčice: Drogirali je, zatvorili u hinduistički hram, silovali i kamenom pretukli nasmrt

Foto : EPA

Slučaj silovanja i ubistva djevojčice iz pastirske muslimanske porodice potresao je svjetsku javnost početkom prošle godine kada je djevojčica kidnapovana, a njeno unakaženo i beživotno tijelo pronađeno je sedmicu kasnije u mjestu Kathua.

Sud u Indiji osudio je šestoricu od ukupno sedmorice optuženih za silovanje i ubistvo osmogodišnje muslimanke Asife Bano koje se dogodilo u januaru prošle godine u regiji Jammu i Kashmir, javlja Anadolija.

“Šestorica su osuđeni, a jedan optuženik je oslobođen optužbi“, kazao je jedan od advokata odbrane na sudu u Pathankotu u provinciji Punjab.

Lokalni mediji javljaju da se tokom dana očekuje saopćenje suda koji bi trebao objaviti i visinu izrečenih kazni osuđenicima.

Posljednji, osmi optuženik za prošlogodišnje brutalno silovanje i ubistvo djevojčice u Jammu i Kashmiru je maloljetnik kojem se sudi na posebnom sudu.

Policijskom istragom utvrđeno je da je djevojčica bila zlostavljana, izgladnjivana i silovana u jednom hramu, a među zlostavljačima je bilo i lokalnih policijskih službenika.

image
Foto : EPA

Osmogodišnju muslimanku Asifu Bano su drogirali, zatočili u hinduistički hram i tamo su ju seksualno napastovali sedam dana, a zatim su ju kamenom pretukli nasmrt. Sve se to dogodilo u Kašmiru.

Među napadačima su bila i dvojica policajaca, a svih šest nasilnika bit će osuđeni na zatvorsku kaznu, a moguće je i da budu osuđeni na smrtnu kaznu, prenosi Daily Mail.

Jedan od njih, Sanji Ram, umirovljeni je državni službenik i čuvar hrama u kojem je djevojčica napadnuta. Sedmi muškarac je oslobođen optužbi, a osma osoba upletena u ovaj slučaj će imati posebno suđenje, s obzirom na to da je maloljetna.

U optužnici, kako prenosi Jutarnji list, stoji da su djevojčicu oteli iz muslimanskog nomadskog plemena još u siječnju 2018. Oteta je dok je čuvala ponije svoje obitelji na paši u šumama u podnožju Himalaje. Njezino silovano i osakaćeno tijelo pronađeno je u šumi tjedan dana kasnije.

Forenzičari su otkrili da je djevojčica drogirana lijekovima protiv tjeskobe. Više puta je silovana, tijelo su joj palili, pretukli su je kamenom i naposlijetku zadavili.

Slučaj je izazvao masovne proteste u Indiji, a dvojica ministara su podnijeli ostavke jer su prvobitno stali u odbranu optuženih za taj zločin.