Švicarke masovno prosvjeduju, žele jednake plate kao muškarci

Foto : HINA

Švicarke su pozvane da štrajkaju i ostave kućanske poslove te odjevene u svijetlo ljubičasto prosvjeduju za jednaku platu, ali razmjeri pokreta su neizvjesni jer su štrajkovi u zemlji rijetkost.

Predviđeni su šetnje s dječjim kolicima, koncerti zviždaljki, produženi stanci za ručak, veliki piknici i slično. Vrhunac će biti prosvjedne šetnje u više gradova u zemlji, pa tako i u Bernu, ispred zgrade parlamenta.

U Lausanni su se prosvjednice okupile u ponoć ispred katedrale čiji je toranj bio osvijetljen svijetlo ljubičastom, službenom bojom prosvjednog pokreta.

U Zuerichu, financijskoj prijestolnici, žene su u povorci šetale ulicama noseći transparent “Muškarci, primite se pegle”.

Parlamentarne zastupnice u Bernu, među kojima su mnoge bile odjevene u svijetlo ljubičasto, izašle su iz dvorane na 15 minuta kako bi pokazale solidarnost s prosvjednicama.

Ministar unutarnjih poslova zadužen za socijalna pitanja Alain Berset je na Twitteru objavio videosnimku kako bi upozorio na obiteljsko nasilje, uznemiravanje žena i “ponor” koji postoji između muškaraca i žena što se tiče plaća i mirovina.

Štrajk koji je udruga poduzetnika ocijenila “nezakonitim”, organizira se pod geslom “Više vremena, više novca i poštovanja”. Ovo je prvi štrajk žena nakon 14. juna 1991. u kojemu je, deset godina od uvođenja načela spolne ravnopravnosti u ustav, sudjelovalo pola miliona žena širom zemlje.

Pet godina nakon tog štrajka donesen je zakon o ravnopravnosti muškaraca i žena na radnom mjestu.

Gotovo trideset godina poslije žene u Švicarskoj još ne zarađuju kao njihove muške kolege.

Zarađuju 20 posto manje od muškaraca

Švicarske zarađuju u prosjeku 20 posto manje od muškaraca. Uz jednake uvjete, stepen naobrazbe i radni staž, razlika u plati je i dalje gotovo 8 posto, pokazuju vladini podatci.

Zahtjevi štrajkašica su jednake plate, uvođenje minimalne plate i nulta tolerancija na seksističko nasilje.

Poziv na ovaj drugi štrajk uputili su sindikati pošto 2018. u prigodi izmjene zakona o ravnopravnosti nisu uspjeli uvesti načelo sankcioniranja tvrtka koje ne plaćaju jednako muškarce i žene.

Mehanizam kontrole postoji, ali za tvrtke koje imaju najmanje sto zaposlenika.

Gotovo dvije trećine stanovnika ili 63,5 posto podupire štrajk, pokazuje anketa koju je početkom juna objavila medijska grupacija Tamedia.

Švicarke su tek 1971. dobile pravo glasa na izborima.

Ostavite svoj komentar