(VIDEO) Da li ste znali da postoji? Stablo koje zapravo krvari ako ga presječete

Nedavna istraživanja počela su rasvjetljavati način na koji biljke komuniciraju, uključujući i onaj na koji bi mogli “vrištati” jedni drugima kada se sjeku, ali postoji jedno stablo koje ima još zapanjujući odgovor na to da kao narezano … krvari.

‘Pterocarpus angolensis’ porijeklom iz Afrike, vrsta je tikovine s još neubičajenim imenom: Bloodwood tree (prevod: Krvno drvo).

Odvajanje jedne od grana krvnog stabla rezultira istim efektom koji možete pronaći u primjeru ako odrežete nečiji ud. Ukoliko dođe i do najmanjeg oštećenja, stablo oslobađa gusti grimizni sok koji izgleda alarmantno poput ljudske krvi. Zapravo, jedina mu je svrha zgrušati i zapečatiti rane, baš kao što to čini naša vlastita krv. Kao što možete zamisliti, to je sigurno dovelo do prilično uplašenih drvosječa.

Lokalna plemena dugo su vjerovala da “krv” stabla sadrži čarobna svojstva. Donekle su bili u pravu. Naime, crveni sok ovog stabla obično se koristi za liječenje medicinskih stanja kao što su malarija, tempreatura i pomaže kod oštrih bolova. Mnogi ga koriste i za povećanje proizvodnje majčinog mlijeka.

U nastavku pogledajte kratku video priču nevjerovatnog stabla koji i danas zbunjuje mnoge znanstvenike.