(VIDEO) Novi balkanski ‘kralj kokaina’: Našli drogu od milijardu dolara

Foto: Screenshot

U luci u Philadelphiji odvila je u srijedu ujutro najveća zapljena kokaina u američkoj povijesti.

Na teretnom brodu ‘MSC Gayan’ federalni agenti otkrili su 16,5 tona kokaina. Protiv dvojice mornara koji su priznali utovar droge podignute su federalne optužnice.

Drogu su skrivali u sedam brodskih kontejnera, a optuženi mornari su Ivan Đurašević i Fonofaavae Tiasage. Obojica su priznali federalni agentima da su pomogli utovariti kokain na brod.

Drugi časnik Ivan Đurašević trebao je navodno dobiti 50.000 dolara u kriptovalutama nakon što pomogne utovariti kokain. Dok su bili na moru, 14 različitih manjih brodova približilo se brodu kako bi im isporučili drogu.

Navodi se da je brod u Ameriku stigao iz Čilea preko Paname i Bahama.

Đurašević je potom uz pomoć brodske dizalice ukrcao kokain na brod, piše CNN.

Podgorički portal Vijesti objavio je da je Đurašević crnogorski državljanin s prebivalištem u Budvi.

– Ovo je jedna od najvećih zapljena u našoj povijesti. Ovolika količina može ubiti milione ljudi. MILIONE – napisao je državni odvjetnik William McSwain. Njegov ured procijenio je vrijednost zaplijenjenog kokaina na više od milijardu dolara.

Brod je bio u Čileu, Peruu, Kolumbiji i Panami tijekom prošlog mjeseca, pokazuju podaci Reutersa o praćenju plovila.

Vlasnik teretnog broda, tvrtka Mediterranean Shipping navodi u priopćenju da su upoznati s incidentom i da surađuju s američkim vlastima u razotkrivanju trgovine ilegalnim drogama.

Ovo je posljednja u nizu velikih zapljena na istočnoj obali SAD-a.

U Philadelphiji su i u martu policijski psi nanjušili veliku količinu droge, točnije 538 kilograma kokaina, čija se vrijednost procijenila na 38 miliona dolara.

Kokain je najčešće konzumirana ilegalna droga u SAD-u, navode federalni službenici.