(VIDEO) Požar guta Havaje

Foto: Screenshot

Guverner Havaja u petak je proglasio vanredno stanje na otoku Mauiju, gdje se vatrogasci bore s požarom zbog kojeg je evakuirano više hiljada ljudi, dok ogromni oblaci dima natkrivaju obližnje plaže.

Iako je većini evakuiranih kasnije dopušten povratak, požar se više nego utrostručio te se proširio na površinu veličine 3642 hektara, na kojoj su se većinom nalazila polja šećerne trske i žbunje.

“Proglašavam vanredno stanje na našem Valley Isleu (Maui) s ciljem implementiranja mjera upravljanja u hitnim slučajevima kako je dopušteno zakonom”, rekao je guverner Havaja David Ige.

Do zalaska sunca vatra je obuzdana na većem dijelu zahvaćenog područja na Valley Isleu, što je drugo ime za Maui.

Međutim, dužnosnici su upozorili da će se, iako su zatvorena, skloništa možda ponovno morati otvoriti ako će biti naređene nove evakuacije.

Istražuje se uzrok

Najveći je požar izbio u središnjoj dolini otoka u četvrtak, a širenju požara pridonio je vjetar snažan vjetar, rekao je dužnosnik.

Hiljade stanovnika i posjetitelja napustilo je zbog opreza mjesta Maalaeau i Kihei. Za sada nema izvještaja o povrijeđenima i oštećenim zgradama, prenose novine Honolulu Star-Advertiser.

Istražuje se mogući uzrok požara.

Guverner se, putem Twittera, zahvalio Oprah Winfrey jer je otvorila svoju privatnu cestu na Mauiju u četvrtak kako bi pomogla vatrogascima koji se bore protiv požara, prenosi Index.hr

Ostavite svoj komentar