(VIDEO) SAD objavile snimak za koji tvrde da prikazuje Irance kako uklanjaju magnetnu minu s tankera

Foto : EPA

Sjedinjene Američke Države objavile su video za koji tvrde da pokazuje kako pripadnici Iranske revolucionarne garde (IRGC) uklanjaju neeksplodiranu minu iz jednog od dva tankera pogođena eksplozijama u Omanskom zalivu.

“U 16.10 po lokalnom vremenu patrolni brod IRGC prišao je tankeru Kokuka Courageous, posmatran je i snimljen kako uklanja neeksplodiranu magnetnu minu sa tog broda, rekao je kapetan Bill Urban, portparol američke centralne vojne komande.

Washington vjeruje da slika jasno pokazuje pripadnike iranskih elitnih jedinica kako prilaze plovilu i uklanjaju ono za šta tvrde da je magnetna mina.

“Američka centralna komanda objavila je ne samo video, već i fotografije redoslijeda događaja iz američke perspektive u satima nakon napada”, izvijestila je iz Washingtona reporterka Al Jazeere Kristen Saloomey.

„Za video kažu da je snimljen desetak sati nakon inicijalnog poziva u pomoć koji je došao sa jednog od dva tankera i oko pet sati nakon što je američki brod spasio 21 mornara koji su napustili japanski tanker“, dodala je Saloomey.

Nakon pomenutih napada, jedan tanker je ostao u plamenu, a oba su ostavljena da plutaju, dok je posada bila prinuđena da napusti plovila.

„Ipak, da bude jasno, video ne pokazuje šta se desilo prije napada, a Iran kategorički poriče optužbe Sjedinjenih Država“, navodi reporterka Al Jazeere.

Takođe, video je objavljen i nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo okrivio Iran za incident, rekavši da „ovi neisprovocirani napadi predstavljaju jasnu prijetnju svjetskom miru i bezbjednosti“.

„Procjena je SAD-a da je Islamska Republika Iran odgovorna za te napade“, rekao je Pompeo, ali nije dostavio nikakve čvrste dokaze koji bi potkrijepili stav SAD-a.

Iran je na optužbe odgovorio kontraoptužbama, SAD su optužili za “diplomatsku sabotažu”.

Ostavite svoj komentar