U Narodnoj skupština Republike Srpske nastavljena je redovna sjednicu raspravom o Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, po hitnom postupku. Višesatna burna rasprava u skupštini ovog entiteta eskalirala je i psovkama među poslanicima SNSD-a i PDP-a.

Nakon niza replika, verbalno su se sukobili šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković i šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo. Oštro dobacivanje riječi koje nisu primjerene za zakonodavni dom, ali mimo skupštinskih mikrofona, uslijedilo je tokom rasprave, da li je zapostavljen razvoj istočnog dijela RS.

– Rekao je u tom momentu nešto što je meni bila dodatna provokacija, u smislu evo ne možete da slušate i da sam ja reagovao kako sam reagovao i ne mislim da se išta desilo, ovo je parlamentarna borba, jedan prema drugom nešto kažemo, ali to ne znači da od toga treba praviti sad neke scene ili neke ružne ispade, istakao je Višković.

– Dešava se u žaru ove parlamentarne borbe, ja se inače trudim da u svim svojim diskusijama vagam riječi koje koristim, nikoga lično ne želim da diskvalifikujem, pa očekujem i neku vrrstu korektnosti sa druge strane. U toku moje replike kolega Višković mi je više puta nešto dobacio i onda sam ja završio svojom replikom, reagovao na onaj način, kaže Brčkalo.

O Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić kazao je da je opšti interes RS da oblast koncesija bude uređena, te da Vlada RS teži deregulaciji, što je važna odrednica ekonomske politike.

– Sa ovim propisima koje smo predložili i za koje smo dobili podršku u parlamentu samo smo doprinijeli boljem uređenju RS i njenom boljem pravnom pozicioniranju kada nas neko analizira sa strane, da li smo uređeni ili nismo dovoljno uređeno pravno područje za određene oblasti iz života. Bilo je krajnje vrijeme da se donese jedan propis kojim bi bilo uređeno ovo pitanje, upravo je to Vlada učinila, imala je hrabrosti da to učini, istakao je ministar Đokić.

U Narodnoj skupštini bila je i rasprava o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema EIB-u za dodatno finansiranje po Projektu izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj po hitnom postupku. RSS dodatno se zadužuje kod Evropske investicione banke u iznosu od 47 miliona eura kako bi se završili radovi.

SHARE