Prvi kadrovi mini-serije “Alija”, koja je posvećena životu prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića snimaju se u Tarčinu kod Sarajeva. Donosimo ekskluzivne snimke, kao i razgovorb za glavnim glumcima.  Set je danas posjetio i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom.

Tarčin, prvi dan, druge sedmice snimanja serije “Alija”. Serija obuhvata period od njegovog rođenja, mladosti u kojoj se zaljubio u suprugu Halidu, pa sve do smrti, odnosno od 1944. do 2003. godine.”

Režju potpisuje Ahmed Imamović. Poručuje, gledatelji će imati priliku vidjeti priču o čovjeku koji je obilježio jednu historijsku epohu u BiH.

“Vidjet će priču o čovjeku koji je proživio dva rata. Čovjeku koji je u jednom ratu bio i predsjednik i ratni komandant. Čovjeku koji je imao svoj sukob sa sistemom, čovjekom koji je tri puta odrobijao zbog nekih svojih ideja i svojih stavova,” istakao je režiser Ahmed Imamović.

Unutrašnjost objekta prilagođena je Istražnom zatvoru kako je izgledao 40.-tih godina poslije Drugog svjetskog rata. U njemu je više desetina pripadnika pokreta Mladi muslimani, privođeno, saslušavano i mučeno.

U seriji se pojavljuju i scene iz istrage kada su Hasan Bibera, strašno pritiskali da svjedoči o ponovnom Alijinom mladomuslimanskom angažmanu. On je međutim ostao čvrst i tako je zahvaljujući Biberu, Alija ostao na slobodi. U vrlo emotivnoj sceni lik Hasana Bibera utjelovio je Baki Ciftci.

“Biber je podnio sva mučenja i nije nikad htio da izda svog prijatelja Aliju. To je bilo prijateljstvo do smrti. Najteže u pripremanju za lik Hasana Bibera mi je bilo to što nije postojao veliki broj podataka o Biberu, zbog toga sam čitao Alijine knjige, mnogo sam razgovarao i sa narodom ovog područja,” ističe Ciftci.

Priča je ovo i o Aliji Izetbegoviću kao političaru, prijatelju, ocu. Njegov lik u mladosti oživjet će Burak Poyraz.

“Da bi mogao igrati ovu ulogu pročitao sam mnogo. Da bi razumio uslove u kojima je živio, pregledao sam i prikupio podatke kako svjetske, tako i bh. historije. Isražio sam knjige koje je Alija Izetbegović napisao, tako sam stekao dojam o njemu kao čovjeku,” kaže Burak Poyraz.

Set je danas posjetio i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom.

“Naravno da sam emotivan s ovim divnim projektom, jer me posjeća na rahmetli oca, na jedno teško vrijeme, na jedan teški život koji je on živio. Imao je jedan dinamičan i zanimljiv život, dva puta u ratu, dva puta u zatvoru. Čitav njegov život je ustvari borba, otpor, borba sa silama koje su naoko izgledale daleko nadmoćnije u odnosu na njega. Međutim, nisu bile nadmoćne čim ga nisu slomile,” kaže Izetbegović.

I turski glumci lik i djelo Alije Izetbegovića smatraju izuzetno važnim.

“Osobina koja me se najviše dojmila jeste njegova ljudskost. Pozitivan pristup i ljudskost čak i u ratu, da pazi na međuljudske odnose. To mi je najdraža njegova osobina,” dodaje Poyraz.

“Posredstvom ovog projekta imao sam priliku da ga bolje upoznam, njega i njegov život. Bio je velika ličnost, o njemu saznajem svaki dan sve više i više,” poručuje Ciftci.

I Bakir Izetbegović istakao je da je njegov otac Alija imao posebnu emotivnu vezu sa prijateljima iz Turske.

“Pa i krvno, njegova je nana iz Uskudara, na bosanskom se kaže da krv nije voda. Mislim da jedan taj poseban osjećaj koji Turci imaju prema Aliji jeste u tome što oni prepoznaju u njemu neki sistem vrijednosti koji oni vole. Dakle, Alija je bio intelektualac, borac, hrabar čovjek. I Alija je bio musliman, ali na jedan moderan način, na način da islam može donijeti promjene svijetu u 20. i 21. vjeku,” dodaje Izetbegović.

Nakon Tarčina snimanje se seli i na druge lokacije u Sarajevu, Mostaru, Blagaju, Konjicu i Počitelju. Epilog snimanja bit će sedamsto minuta finalnog proizvoda u šest epizoda.

SHARE