EU priprema dokument za prijem u članstvo zemalja Zapadnog Balkana, saznaje TV1. U ovoj svojevrsnoj strategiji, između ostalog, govori se i o modelu 2+2+2, tačnije o grupisanju država koje još nisu članice na tri grupe. U toku je velika akcija lobiranja da naša zemlja bude u prvoj ili drugoj grupi za prijem u članstvo.

U dosadašnjim razgovorima u strukturama Evropske unije kao države iz prve grupe za prijem navode se Srbija i Crna Gora. U drugoj su Makedonija i Albanija, a u trećoj BiH i djelomično priznato Kosovo.

– Ako vidimo kako su grupisane države, onda vidimo njihov trenutni položaj, progres. Obje države koje se u prvoj grupi su države koje otvaraju poglavlja i pregovaraju. Drugu grupu predstavljaju one koje još nisu otpočele s pregovorima, a treće bi bile države koje još uvijek imaju očito mnogo više političkih problema sa percepcijom procesa proširenja, tvrdi analitičar Adnan Huskić.

Strategija je trenutno u fazi pripreme, a javnosti bi trebalo da bude poznata u februaru ili martu naredne godine, kažu naši izvori. Bitno je naglasiti da se ne radi o dokumentu koji će biti osnova ili plan za dalji proces proširenja EU, već da predstavlja trenutnu procjenu stanja na terenu.

– Politički procesi koji se valjaju iza i koji mogi uticati na proces proširenja, nama još uvijek nisu jasni i sasvim je moguće da će za nekoliko godina postojati drugačiji način i gledanje na cijelu situaciju, kaže Huskić.
Nedopustivo je da BiH prihvati pristup u kojem će biti svrstana iza Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kažu naši izvori. BiH bi poboljšanjem političkih prilika i slanjem odgovora na Upitnik Evropske komisije mogla da bude u prvoj ili drugoj grupi zemalja u spomenutom modelu 2+2+2. A za to ima i podršku brojnih država članica EU.

– To što je meni poznato, spominju se dva scenarija, jedan prema kome bi svaka država na osnovu vlastitih rezultata napredovala, tzv. regata pristup i drugi prema kojem bi se zapadnobalkanske zemlje istovremeno pridružile Uniji, tvrdi Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu.

Ulazak u EU po grupama potvrđuje i tajni dokument u čiji posjed je došao Jutrnji.hr, gdje se kaže da Srbija i Crna Gora prve ulaze u EU 2025. Za BiH bi bio prihvatljiv i princip u kojem će se o članstvu u EU odlučivati na osnovu dostignuća i postignutih rezultata.

– Velike su još uvijek razlike, mislim da je realnije očekivati da će samo zemlje koje će imati ispunjene obaveze i reforme biti u mogućnosti da ulaze u EU, tvrdi Tanja Fajon.
Predstavnici bh. diplomatije aktivno se u evropskim krugovima zalažu upravo za princip koji neće podrazumijevati grupe i vezivanje država u procesu pristupanja EU. U tom smislu, BiH je u interesu da se na putu ka EU približi Srbiji i Crnoj Gori, tvrde dobro obaviješteni diplomatski izvori.
Evropski parlament je u svom godišnjem izveštaju o primjeni zajedničke spoljne i bezbjednosne politike istakao potrebu EU da svoj “strateški fokus” ponovo stavi na Zapadni Balkan.

SHARE