Obilježena je 25. godišnjica zločina nad 116 civila bošnjačke nacionalnosti u selu Ahmići kod Viteza. Zločin su počinili pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. godine. Članovi porodica ubijenih mještana Ahmića, kao i svake godine, posjetili su šehidsko mezarje u starom Vitezu gdje su ukopani njihovi najmiliji. U sklopu obilježavanja organizovano je i polaganje cvijeća na spomen-obilježje u tom selu, kao i vjerski obred.

Za HVO legitiman vojni cilj pretvorio se u stravičan zločin. U Ahmićima je 16. aprila 1993. godine ubijeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih su 32 bile žene, a 11 djeca ispod 18 godina. Najmlađa žrtva zločina imala je tri mjeseca, a najstarija 82 godine. Za posmrtnim ostacima 29 osoba još se traga.

“Nema više ratova ni za kakve sile, samo za BiH, cjelovitu, integralnu, samo za mir u njoj, pomirenje ljudi, za jedan bolji život, za jasnu perspektivu omladine, perspektivnu, smirenu BiH, koja garantuje svojim ljudima da se ovakva zla neće desiti“, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović.

“U Ahmićima ništa nije ukazivalo da ovdje postoji razlog da se neko napada. Ovdje su samo bili civili koji su živjeli i vodili svoj život. Dešavanje u to vrijeme su bila takva da se rat mogao započeti svaki dan. Mi smo recimo, to jutro 16., naše kolege su išle na posao, spremale se za posla i zaticali su ih na vratima i ubijali“, kazao je predsjednik Udruženja žrtava rata 16. april Ahmići Hazrudin Bilić.

Zločin u Ahmićima je bio najveći pojedinačni pokolj tokom sukoba između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kodrić, osuđen je na 25 godina zatvora.

“Sve dok se ne procesuiraju direktni izvršioci svega ovoga, ne samo ovoga u Ahmićima nego bilo gdje drugo, proces neće biti završen, neće biti normalnog života ni sa naše ni sa te druge strane, dok nam ne kažu gdje je još uvijek naših 29 nepronađenih“, rekao je Hazrudin Bilić.

Žrtvama zločina u Ahmićima 2010. se prvi put poklonio predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. Tokom zadnje posjete BiH u Ahmiće je privatno otišla i sadašnjia predsjednica Hrvtaske Kolinda Grabar-Kitarević od koje se danas iz Inicijative mladih za ljudska prava traži da povuče odlikovanja ratnih zločinaca.

SHARE