Otvoren je osmi Međunarodni sajam poduzetništva i obrta Grapos-expo, u Gračanici, koji je okupio brojne izlagače, ali i posjetioce iz regije. Organizatori kažu da je ključ uspjeha saradnja lokalne zajednice sa višim nivoima vlasti, a član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, naglasio je kako Federacija spada u najsloženije strukture vlasti, ali da ekonomski prednjači u regiji.

Sajama pokazuje koliko se, u ovom dijelu BiH, vodi računa o privredi, istakao je član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, koji je i otvorio sajam. Ovaj sajam je posvećen malim i srednjim preduzećima, koja su okosnica brzog razvoja, naglasio je. Ova preduzeća su motor razvoja, a naša zemlja mora pratiti taj trend.

“U BiH danas to ne smije ostati puka fraza. Takav razvoj mora biti program koji ćemo realizovati ubrzano i na svim nivoima vlasti, jer vlast ima dužnost osigurati potreban zakonski okvir i infrastrukturu za razvoj privrede u zdravom poslovnom okruženju. Struktura vlasti optreećena glomaznom administracijom ne ide nam u prilog tome,” kaže Izetbegović.

Ali, jasna vizija vodi uspjehu, kaže Izetbegović. To pokazuje ekonomska slika Federacije,čije uređenje je izuzetno složeno, ističe. Povećan je broj zaposlenih u realnom sektoru, indirektni prihodi i devizne rezerve.

“Pa ipak, po mnogim parametrima FBiH u regiji prednjači. Zasluge za to imaju vlade kantona, naročito one agilne poput vaše, ne čekajući rješenja sa višeg nivoa i ne prepuštajući probleme nižem nivou vlasti,” naglasio je Izetbegović.

“Ja taj napredak vidim i svakako postoji ima i statistika. Tri, četiri posto raste ekonomija, četiri posto raste industrija, ali ja želim da se to još više ubrza. Mladi ljudi nemaju više vremena da čekaju,” poručio je visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.

Ovim sajmom nastoji se kreirati pozitivnu poduzetnička klima, povećati konkurentnost privrednog sektora, te potaći saradnju privrednika u regiji, istakli su organizatori sajma. Kažu, ključ uspjeha je saradnja lokalne zajednice sa višim nivoima vlasti.

“Mi u ovakvim situacijama vidimo priliku i razvojnu komponentu prije svega za domaću privredu, ali i svim privrednim subjektima koji posluju u BiH,” stava je premijer TK, Bego Gutić.

“Šest hiljada kvadrata zatvorenog prostora, 324 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Italije, Njemačke, Slovenije govori da smo mi na pravom putu da izrastemo ne samo u Bih nego i u regiji u jedan od najznačajnijih sajmova,” naglasio je Nuhanović, direktor sajma.

Izlagači se predstavljaju iz drvne, metalske industrije, uslužnih djelatnosti, turizma, starih zanata, građevinarstva. Organizatori očekuju ove godine rekordan broj posjetilaca.

“Došli smo da vidimo pelet peći. Upravo smo ovamo našli što nam treba, prelijepo je sve. Super, zadovoljna sam,” kaže nam Zahira Hodžić.

Sajam će trajati četiri dana. Osim toga, i vansajamske aktivnosti planirane su tokom svakog dana sajma.

SHARE