Nakon 15 sati rasprave, jutros iza četiri sata, Zastupnički dom usvojio je set zakona o akcizama. Tako su iz petog pokušaja skupljena potrebna 22 glasa. U odnosu na prethodna izjašnjavanja akcize je podržala Dijana Zelenika iz HDZ 1990. Sjednica je nastavljena i danas, no za neku novu dramu, recimo po pitanju izmjena Izbornog zakona, sve su prilike snage nije bilo, pa će prijedlozi HDZ i SDA na narednu sjednicu 21. decembra.

Glasovi SDA, SNSD-a, HDZ BiH i Devedesetke i SBB-a bili su dovoljni za akcize. Prije toga historijska rasprava, brojne uvrede, napuštanja sjednica, deseci pauza…

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS u PS BiH: Mi smo pokušavali ubijediti drgu stranu da nije ispravno i da je štetno za građane BiH ovo što rade.

Nekoliko sati poslije, nakon završetka sjednice prekinute u ranim jutarnjim, strasti se nisu smirile. Iako usvajanje znači deblokadu više od pola milijarde eura koja će ići u razvoj cestovne infrastrukture, oni koji su bili protiv nastavili su u istom tonu.

Senad Šepić, zastupnik Nezavisnog bloka u PS BiH: Jučer je u Zastupničkom domu najmanje bilo propisa. Demonstrirana je sila i bahatost. 22 ruke su po cijenu kršenja svih propisa odlučili da na silu usvoje povećanje akciza na gorivo.

Damir Bećirović, zastupnik DF u PS BiH: Ovo što se sinoć događalo je samo usluga međunarodnim finansijskim institucijama. Za građane će sigurno značiti lančano svega, počev od goriva.

Saša Magazinović, zastupnik SDP BiH u PS BiH: Najvjerovatnije ćemo tražiti da se u narednom periodu zakaže sjednica na kojoj će se razmatrati efekti poskupljenja cijena goriva i lančana poskupljenja.

Predsjedavajuća Doma, na čiji je račun otišlo i najviše optužbi, kaže da je sve bilo u skladu s procedurama. Dodaje da je utvrđeno da je set zakona dostavio Dom naroda, jer je manjina ukazivala na to da je Dom naroda glasao po skraćenom postupku na prijedlog Vijeća ministara, a onda prijedloge po hitnoj proceduri uputio zastupnicima.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma PS BiH: Šta se i kako može nazvati demokratskom procedurom ako ne izjašnjavanje Doma. Imali smo takav cirkus, ali to najbolje govori o onome koga predstavljaju ti ljudi. HDZ je podržao set zakona, ostao dosljedan principima i zato što je to set iz reformske aqgende.

Zastupnica HDZ 1990, čiji je glas i presudio, kaže da je iznijela stav stranke. Mora se, kaže, biti odgovoran

Diana Zelenika, zastupnica HDZ 1990 u PS BiH: Dobili smo uvjerenja da su sredstva namjenska i da će se jedino tako i koristiti. To je bio preduvjet da mi glasamo za akcize.

Opozicija je pokušala manipulirati građanima, poručuje Zelenika.

Diana Zelenika, zastupnica HDZ 1990 u PS BiH: Propusta određenih u samoj proceduri slažem se da je bilo. Ali, koliko dugo već raspravljamo o akcizama i da li bi odugovlačenje za nekih mjesec dana nečim drugim rezultiralo… Mislim da ne. Mislim da je trebalo završiti ovu trakavicu.

Usvojeni set zakona o akcizama modificiran je u odnosu na prethodne prijedloge koji nisu imali većinu u državnom Parlamentu. Način prikupljanja i utrošak sredstava jasno je definiran. Više od pola milijarde eura mađunarodnih kreditnih sredstava za izgradnju saobraćajne infrastrukture uskoro bi trebao biti deblokiran, a nastavak izgradnje neminovno će značiti i otvaranje novih radnih mjesta.

SHARE