(VIDEO) Zločin bez kazne

Dvadeset sedam godina proteklo je od stradanja 69 srpskih civila i vojnika koje su ubili pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane.

Tog istog dana nestale su i dvadeset dvije osobe, od kojih je deset pronađeno, a za deset se još traga. Za ove zločine još nitko nije odgovarao.

Za preživjele Srbe iz ovog područja pomirenja nema dok neko ne bude odgovarao za počinjene zločine.

Haški tribunal oslobodio je, Nasera Orića, odgovornosti za stradanje Srba na tom području. Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni su i u postupku pred Sudom BiH, ali je Apelaciono vijeće ovog Suda, zbog proceduralih grešaka u vođenju procesa, naredilo ponavljanje suđenja.

1 komentar

  1. Problem je što se ovaj i još ponegdje počinjen zločin zapravo hoće da premetne u oslobođenje od svake krivice za agresiju na BiH i planiranje i izvršenje genocida nad neSrbima, kako bi se na drugačijim osnovama postavilo ono “oprost i pomirenje”! Ako se to postigne, onda bi išla i revizija krivnje za rat, nesreću i stradanje. Uporno se nastoji simetrirati krivica za rat, da bi u konačnici ona se potpuno prebacila na stranu BiH.

    Još uvijek dominira teza plasirana iz beogradske čaršije da su za rat krivi “oni drugi i drugačiji”, poturana na skupovima i seminarima, a ima odjeka i u slabo ili nikako informisanom narodu.

    Sve dok se tamo u Srbiji ne pojavi političar “od formata” koji će hrabro u lice nacije izvesti bilans Miloševićevih ratova, neće doći ni do nacionalne katarze; i svaka druga priča će biti neuvjerljiva.

Ostavite svoj komentar