Vlada Federacije danas je usvojila još jedan reformski zakon. Radi se o Zakonu o dugu, zaduživanju i jamstvima. Novo zakonsko rješenje pojačat će kontrolu nad zaduživanjem i utvrditi ciljeve zaduživanja.

Radi se o fiskalnim pravilima koja su praksa Evropske unije, a Vlada će ubuduće imati obavezu da usvaja godišnji plan zaduživanja. Zakon utvrđuje i novi limit servisiranja duga kantona, gradova i općina u odnosu na redovite prihode, te definira pragove zaduženosti u odnosu na GDP.

Uvodi se godišnje ograničenje novog zaduživanja za institucije i pravne osobe, ograničava novo zaduživanje bez predhodnog odobrenja, a javnim zdravstvenim ustanovama je izričito zabranjeno novo zaduživanje.

A rekordan porast direktnih poreza razlog je što je Vlada Federacije već odustala od nekih zaduženja. Naime, Porezna uprava Federacije objavila je danas da su ukupno naplaćeni prihodi u prvih devet mjeseci ove godine premašili iznos od 3 i po milijarde maraka. To je za 308 milijuna maraka više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ili iskazano u postocima porast od 9,46 posto.

SHARE