Nikad usijanija atmosfera uoči dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku. Protesti, mjere bezbjednosti na najvišem stepenu, višesedmično dizanje tenzija i na kraju susret. Bez priče o prošlosti, samo o budućnosti. Pitanje nestalih i rješavanje pitanja granice su ključne teme kojima će se dvije države  baviti u naredne dvije godine u međusobnom odnosu.

Nakon sastanka predsjednici dvije države u pomirljivom tonu su rekli kako stvari stoje. O prošlosti dogovora nema. O budućnosti ima i mora postojati. Pitanje nestalih i  pitanje granica su prioriteti za obje države.

– Prema obiteljima, prema majkama, prema svima koji traže svoje sinove, svoje obitelji, sve što je ljudski moguće kako bi se pomoglo da se pitanje nestalih riješi što je moguće prije, poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar.

Vučić je naveo da se moraju obezbijediti prava Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji.

– Ono što se mi nadamo od hrvatske predsjednice je da pomogne Srbima u Hrvatskoj da mogu da se izjašnjavaju kao Srbi, da ponosno čuvaju svoje srpsko ime i prezime i da će njihova prava biti na dnevnom redu kod hrvatske predsjednice, poručuje srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

O granicama će se pregovarati u naredne dvije godine. Do sada uspjeha nije bilo.

– Naša je preporuka našim vladama da nastavimo o tome pregovarati bilateralno naredne dvije godine, u duhu poštovanja, poštovanja povelje UN, načela međunarodnog prava, a ukoliko se ne dogovorimo da onda izađemo pred međunarodno pravosudno tijelo, poručuje hrvatska predsjednica.

A na ulicama protesti. Od Vučića traže izvinjenje.

– Neka sam ja konj, baraba, četnik početnik, iako nisam, bit ću tada zadovoljan. To je za mene sve sitnica. Kod nas, tamo gdje mi je otac rođen, rekli bi: Pala muha na medvjeda. To je za mene sitnica, ništa nisam primijetio, poručio je srbijanski predsjednik.

Aleksandar Vučić razgovarao je i s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Pričali su o ratnoj odšteti. Hrvatska i Srbija imaju potpuno različite stavove o tom pitanju.

SHARE