Srbija bi mogla ponovo imati vanredne parlamentarne izbore. Potvrdio je to predsjednik Aleksandar Vučić i dodao da će odluka o izborima biti donesena uskoro. Analitičari upozoravaju-  veliki broj vanrednih izbora je pokušaj da se politička kriza nadomjesti izborima.

Srpska napredna stranka će donijeti odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora sljedeće sedmice, istakao je to Aleksandar Vučić. On smatra da za izbore nije vrijeme, ali njegove stranačke kolege naveli su razloge za raspisivanje ovih izbora.

 „ Jedan od tih razloga je ako bismo imali sve zajedno izbore u februaru da bismo onda imali 4 godine potpunog mira i onda biste imali zajedno i predsjedničke i parlamentarne i važne lokalne izbore 2022. godine i imali biste slobodno vrijeme da završite posao oko ulaska Srbije u EU. Ja sam ostao pri svojim argumentima, oni pri svojim, razgovarat ćemo. Vjerujem da ćemo sljedeće nedjelje donijeti rješenje,“ najavio je Vučić.

Od dolaska na vlast SNS-a Srbija ima sistem vanrednih parlamentarnih izbora, ističe srbijanski analitičar Dušan Janjić.

„Zatim, redovne predsjedničke, i lokalne izbore, dakle mi možemo reći da Srbija skoro svake godine i pet mjeseci ide na izbore. Tu se sadašnja Srbija pridružila prosjeku Slobodana Miloševića. Veliki broj izbora govori o krizi političkog života. „

Stalni izbori i vlade u tehničkim mandatima su problematične, jer prelazne vlade su tu svega nekoliko mjeseci, kaže Janjić. Od 2015. počinje kriza i nema stvarnih promjena, navodi Janjić.

„Izbori, u takvim okolnostima postaju način vladanja. Oni postaju sami sebi svrha. „

Pored toga, Vučić koristi izbore kao izvor legitimiteta vlasti, a izbori su ustvari izvog legalnosti vlasti, navodi Janjić. Dodaje, u Srbiji se izbori osvajaju , kao i u većini zemalja

„Izbori se dobivaju koncentracijom novca i kontrolom nad službama i medijima. „

Vučićev prostor za politički manevar se smanjio.

„Ima samo jednu opciju. Ili da podijeli vlast, ili da ponovo odigra parlamentarne izbore, a to znači da prizna da ne može da rekonstruiše vladu, da se vrati na mjesto premijera i da onda bude ranjiv sa pozicije novog predsjednika, jer onda mora raspisati nove predsjedničke izbore. „

Situacija se značajno promijenila i u samom SNS-u, kaže Janjić. Postali su beskorisna i skupa mašinerija, pa se postavlja pitanje da li Vučić može i dalje da je hrani. A novi izbori produbit će krizu, koju značajno požuruje Moskva, kako bi dio vlasti, na kraju, natjerala da radi za njihove interese, zaključio je.

 

SHARE