Srbija je faktor stabilnosti i mira na prostoru Balkana, a upravo je stabilna i snažna BiH od
najvećeg interesa i za Srbiju, poruka je ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina nakon
zvanične posjete Ministarstvu odbrane BiH. Zajednička saradnja dva ministarstva ocijenjena je izuzetno dobrom.

Saradnja dviju zemalja ocijenjena je kao jako dobra, a plan aktivnosti za ovu godinu skoro u potpunosti je ispunjen. Ukoliko dođe do izmjena Zakona o javnim nabavkama očekuje se i unapređivanje saradnje na tom polju.

„Kako bismo iskoristili kapacitete ne samo u Republici Srbiji, nego i u BiH. Jer ipak,
namjenska industrija je nešto što podržavaju obje zemlje u smislu razvoja“, poručila je Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

Potvrđeno je kako su mir i stabilnost zajednički ciljevi obje zemlje.
„Država Srbija je apsolutno okrenuta miru i kao jedna od ključnih zemalja u regionu jeste i
garant mira. Na čelu države je Aleksandar Vučić, koji je vrhovni komandant vojske Srbije, koji jeste čovjek okrenut miru, vrlo često i na svoju štetu. Nikada nijedna teška ili preteška izjava nije krenula prvo iz Republike Srbije“, istakao je Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije.

Na pitanje o Kosovu, Vulin je istaknuo da je to dio Srbije, te da mu je teško razumjeti kada neko traži da neka zemlja bude čuvana u priznatim granicama, ali s druge strane da traži da Srbija bude manja ili drugačije organizirana.Podsjetit ću vas da je prije dvije godine pokušano ubistvo Aleksandra Vučića, a niko nakon toga nije procesuiran i kažnjen, svi se pravimo kao da se to nije ni desilo. Izvinite, da se to desilo na teritoriji Srbije mi bi učinili sve da se do istine dođe i krivci bi poslije dvije godine sigurno bili i pronađeni i kažnjeni, pa taj Aleksandar Vučić nije napravio nikakav prostor za pogoršanje odnosa između naših zemalja”, dodao je Vulin.

Ministar odbrane Srbije izjavio je da odluka o pristupanju BiH NATO-u treba da bude
donesena uz saglasnost dva entiteta i tri naroda. Poručio je i da će fokus saradnje naredne godine biti školovanje pripadnika oružanih snaga, te bolja saradnja u slučaju prirodnih nepogoda.

SHARE