Vitamin D efektan u borbi protiv depresije

Vitamin D je zajednički naziv supstanci koje su neophodne za pravilno funkcioniranje organizma. Nedostatak vitamina D može se očitovati različitim simptomima, ali ni jedan od njih nije poguban za život. 

Sunčev vitamin, kako ga popularno zovu, u organizmu nije teško nadoknaditi. Mnogi ljudi ni ne znaju da pate od nedostatka upravo tog vitamina i simptome pripisuju nekim bolestima.

Ovaj vitamin u tijelo može doći preko hrane ili suplemenata, ali i uticajem sunčevih zraka. U svakom slučaju se njegova funkcija ostvaruje tek nakon što ga jetra i bubrezi pretvore u aktivni oblik.

On je esencijalan za apsorpciju kalcija i time osigurava mineralizaciju kostiju i zubi te sprečava nekontrolirano grčenje i titranje mišića. Da bi se ostvarila njegova funkcija mora se osigurati u dovoljnim količinama.

Pri uzimanju dodataka treba pripaziti da ih ne uzimate na prazan želudac već uz neki obrok. Također se preporučuje posebna pozornost kod trudnica i djece kako ne bi došlo do nekih anomalija ili poteškoća.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime