Vlada FBiH: Zajam od 11 miliona eura za izgradnju vodovoda Plava voda

Foto: bnn.ba

Federalna vlada je prihvatila zaduženje Federacije BiH po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za realizaciju projekta „Energetska efikasnost – dodatno finansiranje“, u iznosu do 19.200.000 dolara (16.366.193 eura), što iznosi 60 posto ukupno odobrenih sredstava za BiH koja iznose 32.000.000 dolara (27.276.989 eura).

Osnovni cilj i svrha projekta su unapređenje energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora i pružanje podrške razvoju i primjeni prilagodljivih modela finansiranja energetske efikasnosti.

Zajam je odobren s rokom otplate od 32 godine, sa uključenim sedmogodišnjim grace periodom.

ZAJAM ZA IZGRADNJU VODOVODA PLAVA VODA

Federalna vlada prihvatila je zaduženje po Okvirnom sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) za realizaciju projekta izgradnje regionalnog vodovoda Plava voda, u iznosu do 11.000.000 eura.

Osnovni cilj i svrha projekta su osiguranje pouzdane, dugoročne opskrbe vodom putem regionalnog sistema vodoopskrbe za općine Travnik, Zenica, Novi Travnik, Vitez i Busovača, zahvaćanjem vode izvorišta Plava voda lociranog u općini Travnik.

Zajam se odobrava Federaciji BiH s rokom otplate do 20 godina i petogodišnjim grace periodom, saopćeno je iz Vlade FBiH.