Vlada KS-a otkrila kakve su se mutne radnje vršile u javnim preduzećima

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a Srđan Mandić govorio je danas o stanju u javnim preduzećima u KS-u. Na press konferenciji koja je upriličena na Bjelašnici prvo se osvrnuo na probleme u KJKP Vodovod i kanalizacija i brojne neregularnosti za vrijeme stare Uprave.

Govoreći o analizi realizacije budžeta za 2018., otkrio je da je prva stavka koju su uočili bila 3,8 miliona KM dodijeljenih, a neutrošenih sredstava za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u KS-u.

– Vi znate u kako katastrofalnom stanju se ta mreža nalazi. To mi je upalilo alarme. Odmah sam održao sastanak s tadašnjom direktoricom i pitao je zašto je od 3,8 miliona KM utrošeno samo 104.000 KM. Dobio sam odgovor da im padaju tenderi. Rekla je da oni sve savršeno urade, ali im tenderi padaju. Pitao sam kako je to moguće. To je prvi predznak da stvari nisu jasne, kazao je Mandić.

image
/

Sastanak s predstavnicima EBRD-a, koji su KS-u dodijelili kredit od 25 miliona eura kojima se treba početi trajno rješavati problem vodosnabdijevanja u Sarajevu, održan je u januaru kada je ministar informisan da su sve aktivnosti okončane i da će početkom građevinske sezone početi radovi.

– Nažalost, naivno sam vjerovao da sjedim s profesionalcima koji znaju svoj posao. U februaru, kad su počele tenderske procedure, obaviješten sam da je prvi tender rekonstrukcije vodovodne mreže nepravilno vođen. Direktorica mi je rekla da je EBRD zatvorio tender 24 sata ranije. Brutalno su optužili naše partnere iz EBRD-a da su zatvorili tender 24 sata ranije. Na tematskoj konferenciji su nam iz EBRD-a ponudili dokaz da je gospodin Puriš, vođa tima, zatvorio taj tender ranije. Zbog neodgovornosti prethodnog menadžmenta ViK-a mi još nismo počeli realizaciju kredita, a već plaćamo kazne, upozorio je ministar.

Dotakao se i kontrola i nelegalnih priključaka na sistem Hotela Ilidža dd Sarajevo, Hotela Terme, a kojima je nedavno isključena voda. Podsjetio je da je kontrola vršena jer je ustanovljeno da se na lokalitetu na Ilidži gubi značajna količina vode, između 20 i 40 litara u sekundi, što je količina dovoljna da vodom snabdije jedan manji grad.

– Nedavno smo Hotel Terme isključili sa centralnog sistema napajanja te smo naknadnom kontrolom utvrdili da se u sistemu nalazi samo voda iz privatne bušotine. Prije sedam dana vodomjeri u unutrašnjosti hotela registrovali su ponovo određenu količinu vode sa centralnog sistema, 250 metara kubnih te smo ponovo jučer i danas utvrdili da potrošač koristi vodu iz bušotine, ali i da je samoinicijativno otvorio vodu na ventilu gdje je prethodno isključen s naše vodovodne mreže. Također, navedeni potrošač nije dozvolio isključenje na priključnoj cijevi, a ekipe ViK-a su pozvale policiju. Međutim, ni uz asistenciju policije nismo uspjeli isključiti, istakao je Mandić.

O stanju u KJP ZOI'84 govorio je v.d. direktora Kenan Magoda. Kazao je da je stanje u ZOI-ju mnogo gore nego što se javnosti predstavlja.

– Prilikom preuzimanja vidio sam da je dugovanje firme ZOI ‘84 preko 10 miliona. Računi su blokirani. Stari direktor, pred svoju smjenu, u stalni radni odnos zaposlio je 16 osoba. Prije 15 dana na Bjelašnici je otuđena nafta, niko nije reagovao. Problemi koje imamo su projekti koji su započeti a nikada nisu dovedeni do kraja. Također, imamo problema na šestosjedu, na osnježavanju, sistem ne radi. Ovdje je veliki nemar i nerad i moramo se svi uključiti u poboljšanje rada ZOI-ja. Pored svih problema koje imamo nastojimo da i dalje radimo i nadam se da ćemo imati podršku javnosti da pokažemo kako se odnosi prema javnoj imovini, kazao je Magoda.

Direktor Turističke zajednice KS-a Nermin Muzur kazao je da je stanje u TZ malo bolja, zato što je ovo prva kompanija u kojoj je nova Vlada uspostavila privremeni menadžment.

– Konsolidovali smo redove, stvari su krenuli na bolje. Uspjeli smo dobro poljuljano povjerenje, posebno realnog sektora, ponovo da popravimo. Nova informacija je i da je bivša uprava tražila od suda da se vrati na posao, što je sud odbio, naveo je Muzur.

Članovi Vlade KS-a pokazali su novinarima na Bjelašnici unutrašnjost administrativno-poslovnog objekta KJKP Rad, koji je pretvoren u luksuzni objekat sa apartmanima.

image
/

Ministar Mandić je rekao da je objekat izgrađen 2007. godine i da je bio namijenjen kao baza za zimsku službu.

image
OBJEKAT RADA NA BJELAŠNICI
image
/

– Ovaj objekat vrijedi milion KM, a od 2007. do 2013. nikakav papir nije postojao. Tek 2013. tadašnji direktor donosi odluku da se prostorije koriste za potrebe zaposlenika za vrijeme trajanje pauze, a ovdje zapravo niko ne radi. Pa su naveli da prostorije na spratu služe za održavanje sjednica Uprave, za poslovne sastankem, te boravak poslovnih partnera, ali samo po odobrenju direktora. Pogledajte sada ovu unutrašnjost i opremljenost objekta vrijednosti miliona KM, dok radnici Rada nema s čime da peru ulice i rade u katastrofalnim uvjetima, jer od 2005. godine nije ni marke uloženo u, primjerice, održavanje vozila, kazao je Mandić.