Vlada RS i dalje opstruiše proces javne uprave

Foto : Amina Zornić

Danas sa početkom od 10:30 sati Ured koordinatora za reformu javne uprave organizirao press-konferenciju o temi “Kako je Vlada RS koristila novac iz Fonda za reformu javne uprave i zašto nema napretka u reformi javne uprave”.

“Prije svega, strateški okvir za reformu javne uprave je usvojen na državnom nivou prošle godine, ali RS odbija da ga usvoji. Ignorantski odnos RS-a ogleda se u tome da Vlada RS ne želi sinhronizovanu javnu upravu na području cijele zemlje”, istakao je Dragan Ćuzulan, državni koordinator za reformu javne uprave.

“Bio je jasan zahtjev Evropske komisije da okvir bude jedinstven i to su rekli i u nedavno dostavljenom Mišljenju. Okvir su usvojili Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH i Vlada Brčko Distrikta, svi osim RS. Paraleleno sa usvajanjem strateškog okvira oni su blokirali i fond javne uprave, odbili su potpisati Aneks o razumijevanju i onemogućili tako uplate, gdje je doveden smisao fonda u pitanje”, ustvrdio je Ćuluzan.

Foto: Amina Zornić

Kako kaže stvarni razlozi za odbijanje potpisivanja memoranduma nikada nisu navedeni, ali da su saznali da je cilj rasparčavanje tih sredstava, što je u potpunoj suprotnosti sa ciljevima reforme javne uprave.

“Sada su stigli i zahtjevi donatora iz Švedske i Danske za povratom tog novca. Podsjećam, Evropska komisija kada daje svoje misljenje o napretku oni gledaju zemlju u cjelini, ako jedan dio vlasti kaska onda to utiče na sve. Prema zadnjim informacijama od predstavnika EU, jasno je da će se sredstva iz IPA fondova usmjeravati u zemlje koje budu imale napredak”, kazao je Ćuluzan.

Na kraju Ćuluzan je pozvao Vlade u BIH da pronađu zajednički dogovor u suprotnom, kako kaže, biti ćemo jedina zemlja koja neće biti u stanju da novac donatora potroši.
U Fondu se nalazi 95% medjunarodnih donatora, a svega 5% domaćih donatora.
Amina Zornić

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime