Vlasi: Vojska Kosova je legitimna potreba

Photo: BIRN

Bivši visoki funkcioner u SFRJ i savjetnik kosovskog predsjednika Azem Vlasi izjavio je da je multietnička Vojska Kosova legitimna potreba, a da bi učešće Srba značilo i veću garanciju za njihovu bezbjednost.

” To je odbrambena snaga, po sastavu multietnička, po funkciji i misiji – da štiti teritoriju i granice Kosova, da štiti sve njene građane”, rekao je Vlasi za N1 i dodao da ne zna zašto bi takva vojska smetala Srbiji ili bilo kome, a ne smeta Vojska Srbije koja “nabavlja migove, raketne sisteme iz Rusije, a niotkuda nije ugrožena”.

Na konstataciju da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao Srbe da ne učestvuju u formiranju Vojske Kosova, Vlasi je kazao da prisustvo Srba i u toj strukturi predstavlja veću garanciju i za njihovu bezbjednost.

Upitan o Interpolu, Vlasi je ocijenio da bi Kosovo trebalo da bude primljeno u članstvo i da ne razumije zalaganje Srbije da se Kosovo ne primi u Interpol, jer to onda znači da treba sačuvati Kosovo kao oazu u kojoj međunarodni kriminal i kriminalci mogu da traže utočište.

Govoreći o sastanku u Parizu 11. novembra, Vlasi je rekao da je to protokolarni skup, svečanost povodom 100 godina okončanja Prvog svjetskog rata i da tu neće biti ozbiljnih bilateralnih razgovora.

“Nije isključeno da će se sa čašicom pića u ruci da se susretnu i Vučić i Tači. Neće pretpostavljam okrenuti glavu jedan od drugog, ali nije to prilika ni za kakve ozbiljne razgovore ni između koga”, rekao je Vlasi.

Komentarišući zasjedanje Skupštine Kosova, Vlasi je rekao da u Prištini postoji konsenzus o tome da je dijalog sa Beogradom nužan i da finalni sporazum mora u sebi da sadrži međusobno priznanje Kosova i Srbije, u ovim granicama i sa riješenim državnim statusom.

“A onda dvije međusobno priznate države mogu da imaju kanale i razgovore o spornim pitanjima, pa i o korekciji granica u nekim detaljima, zbog nekih geografskih i drugih razloga. Oko toga postoji konsenzus, ali ne postoji oko toga šta sve dalje treba da sadrži taj sporazum”, naveo je Vlasi.

Prema njegovim riječima, Srbiji se više žuri jer je u fazi pristupnih pregovora za EU, dok je Kosovo podaleko od pristupnih pregovora i članstva.

Vlasi je kazao da sa srpske strane Vučić uvijek pominje neki kompromis koji podrazumijeva da svaka strana dobije nešto, ali nikad ne kaže šta podrazumijeva pod tim.

“Nikad nije objasnio šta podrazumijeva njegova ideja o razgraničenju, pazite – između Albanaca i Srba, a ne teritorijalnom razgraničenju”.

Dodao je da na kosovskoj strani Hašim Tači nije objasnio šta znači “korekcija granica”, jer niko ne vjeruje u njegovo objašnjenje da to znači da se Preševska dolina pripoji, a da ostali dijelovi Kosova ostanu nepromijenjeni.