Vlasniku pekare Roma prijećeno na društvenim mrežama

Foto: Arhiv

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal (VTK) utvrdilo je da postoje osnovane sumnje da je prema vlasniku pekare “Roma” u Borči, Monu Đuraju, izvršeno krivično delo ugrožavanje sigurnosti putem društvenih mreža, saznaje Radio Slobodna Evropa u Posebnom tužilaštvu za VTK.

U pisanom odgovoru koji je RSE dobila od posebnog tužioca za VTK Branka Stamenkovića, Tužilaštvo je “započelo preduzimanje dokaznih radnji radi utvrđivanja identiteta izvršioca i obezbeđenja dokaza”.

“Odeljenje za visokotehnološki kriminal Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) podnelo izveštaj Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u vezi sa pretnjama koje su, putem društvene mreže Fejsbuk, upućene Monu Đuraju, vlasniku pekare “Roma” u Borči”, piše u odgovoru Radiju Slobodna Evropa.

“Posebno tužilaštvo za VTK smatra da postoje osnovi sumnje da je prema oštećenom Đuraju izvršeno krivično delo ugrožavanje sigurnosti iz člana 138 Krivičnog zakonika, te je započelo preduzimanje dokaznih radnji radi utvrdjivanja identiteta izvršioca i obezbeđenja dokaza”, navode u Tužilaštvu uz napomenu da će “o rezultatima preduzetih dokaznih radnji i daljim tužilačkim odlukama javnost biti obaveštena”.

Nekoliko desetina desničara okupilo se 28. aprila ispred pekare “Roma”, čiji je Đuraj vlasnik. Opkolivši pekaru, oblepili su izlog radnje porukama “Kosovo je Srbija”, skandirajući i pozivajući prolaznike da u pekari više ne kupuju. Ispred vrata i na pult u samoj pekari ostavili su svinjsku glavu, a na društvenim mrežama objavljen je veliki broj nacionalističkih poruka i pretnji.

Sve to dogodilo se nakon što je na društvenim mrežama objavljena fotografija, stara dve godine, na kojoj jedan od zaposlenih u pekari poikazuje albanski nacionalni simbol – dvoglavog orla.

Pretnje Đuraju nastavile su se i posle ovog okupljanja. Vlasnik pekare “Roma” je u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao da se boji za bezbednost, budući da je, u međuvremenu, objavljena i adresa na kojoj živi sa svojom porodicom. Policijska uprava Beograd već je preduzela određene bezbednosne mere u cilju zaštite i bezbednosti Đuraja i njegove porodice.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime