Vučić poručio da je njegov posao ne dozvoliti da se ponovi 1999: Emocije prema NATO su užasne, iz razumljivih razloga

Foto: nap.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je sinoć da je Srbija dobro izabrala kada je donijela odluku o vojnoj neutralnosti, imajući u vidu da je takva naša pozicija u skladu i sa tragedijom koju smo preživjeli, za koju nema opravdanja, ali i u skladu sa situacijom i promjenama u svijetu.

Vučić je, u emisiji “Ćirilica” na televiziji Happy, rekao da time Srbija čuva svoju samostalnost, nezavisnost i suverenitet.

“Vjerujem da smo dobro izabrali”, podvukao je on.

Rekao je da ne misli da postoji polarizacija u svijetu kao nekada, i da svijet danas nije ni kvadripolaran, iako imamo četiri de fakto velike sile – SAD, Kinu, Rusiju i Evropu (Njemačka i Francuska plus).

“Mislim da je pozicija Srbije u ovom trenutku dobro postavljena i najbolja. Kada imate situaciju u svijetu, u kojoj su SAD prva vojna sila, ali odmah uz SAD u vojnom smislu su Rusija i Kina… SAD imaju 750 miliajardi dolara vojni budžet, Kina 400 milijardi, a Rusija oko 60 milijardi, ali kroz strateško naoružanje, najpametnije troši novac na oružje. Četvrta sila koja je ekonomski najsnažnija, sa najboljim životnim standardom i teritorijom, koja postaje sveotionik demokratije, umjesto SAD, je Evropa, ali zato nije vojna sila”, objasnio je on.

Vučić je istakao da je došlo do oštrog zaokreta u Evropi i da je njemačka kancelarka Angela Merkel, zbog javnog mnijenja koje nije u korist SAD, iako Nijemci imaju veliku zahvalnost prema SAD u prošlosti, zato što mlađe generacije sve negativnije gledaju na ulogu Amerike, izašla u Minhenu sa snažnim govorom, kojim je pozicionirala Evropu djelimično protiv Rusije, Kine i SAD, prenosi Oslobođenje.

“Za nijansu je postavljala snažniju razliku Evrope prema Americi, nego prema drugima. Za to je dobila najveći aplauz koji sam do sada vidio, koji je trajao 12 minuta. Evropa se podigla i to je njena velika pobjeda, jer je to rekla pred najvećom delegacijom iz SAD, u kojoj su bili od Baidena do Pancea, od bivših do sadašnjih visokih funkcionera, jer je Amerika željela da pokaže da su oni tu i da Evropa može da računa na njih. Nisu očekivali tako snažan govor Merkelove”, prenio je on.

Ukazao je da se Amerika sve više u Evropi oslanja na Poljsku i Grčku, kao i na baltičke zemlje. Za Srbiju je, kako je konstatovao, dobro što je tu Grčka, jer preko grčkih prijatelja možemo da imamo razvijenije odnose sa SAD, nego ranije.

Ukazao je da postoji nova velika trojka u Evropi, a to su Berlin, Hag i Pariz, što pokazuje da će Evropa ići u dvije ili tri brzine u budućnosti. Vojno, kako je rekao, Amerikanci će rušiti svaku ideju evropske vojske, ali Njemci znaju da dok Evropa nema vojske ne može biti velika sila.

Objasnio je da trenutno imamo situaciju da svi jačaju sopstvene snage, kao što to čini i Srbija, te naveo kao primjere da se Mađarska, Rumunija i Bugarska naoružavaju, da kupuju oružje na jednoj strani da se pokažu Trampu, a na drugoj zato što im je potrebno.

“Nije slučajno Trump rekao da jedna Crna Gora može da nas dovede sve u sukobe… Važno je da sebe osnažimo, sa NATO imamo pristojne odnose. Moj posao kao predsjednika Srbije je da ne dozvolimo da se ponovi 1999.”, naglasio je Vučić i dodao da je ono što je NATO učinio težak zločin i agresija nad Srbijom.

“Može da se postavi pitanje da li je srpsko rukovodstvo moralo da se ponaša drugačije? Moralo je, i moralo je da razumije šta se dešava u svijetu, ali da je počinjen težak zločin nad našom zemljom, u to nema sumnje. Svi koji hoće iskreno da govore to odlično razumiju i pomalo se stide šta su uradili 1999”, objasnio je predsjednik.

On je rekao da se, ne smiju ispustiti iz vida ni emocije koje gajimo.

“Emocije prema NATO su užasne, iz razumljivih razloga. Neki su me osuđivali, kada sam gledao u Slađana koji je izgubio dvije ruke. Upitao sam se jesam li pogriješio svojom emocijom, jer sam možda ljude okrenuo na iracionalni dio politike. Ali, kakav je čovjek koji nema emocije. Ne treba emocije potcjenjivati i moramo računati na njih. Odluka o vojnoj neutralnosti bila je racionalna”,  podvukao je on.

Naveo je da Srbija ima sporazume i zajedničke vježbe sa NATO i Rusijom, te da i jedni i drugi Beogradu prebacuju kada učestvuje srpska vojska u vježbama sa jednom ili drugom vojskom. Što se regiona tiče, rekao je da će pokušati da bude loš prorok, prenosi Tanjug.

 

 

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime