Vučić u Sremskoj Rači: Danas jedan od najvažnijih događaja u regionu

Foto: Anadolija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na polaganju kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo izjavio da danas počinje jedan od najvažnijih događaja u regionu, javila je Anadolija.

On je u Sremskoj Rači kazao da je danas veliki dan, zamolivši sve prisutne da najprije pozdrave aplauzom predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, ali i članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Vučić je naveo da danas počinje jedan od najvažnijih događaja u regionu.

Kako je rekao, ovaj prostor je bio bez puteva, pun mržnje, a na Balkanu ništa nije bilo potrebno kao putevi bez mržnje, jer nas putevi zbližavaju i upoznaju jedni s drugima.

Prema njegovim riječima, samo zajednički u regionu možemo da idemo naprijed, da budemo veći i da pomognemo jedni drugima.

Novi projekti

“Samo putevi čine ove puteve jedni drugima dostupnim. Ti putevi nam dovode prijatelje poput Erdogana, kome možemo da zahvalimo za inicijativu za izgradnju autoputa”, rekao je.

Vučić je naveo i da će za 15 dana biti otvoren autoput Niš-Pirot-Dimitrovgrad, te da ni kilometra kroz Srbiju neće biti a da nije pod autoputem.

Foto: Kamen-temeljac autoputa Sarajevo-Beograd/Slađan Tomić

“To ste vi uspeli građani Srbije, jer u najtežim trenucima 2014. godine, vi ste verovali u teške mere”, dodao je.

Predsjednik Srbije je kazao i da su građani Srbije dali snagu, energiju da se rade najbolje stvari za zemlju koje će se pamtiti.

“Ovuda neće prolaziti samo putevi i ljudi, nego i razne reči koje pomažu da se bolje razumemo. Tursku i Srbiju povezuje želja da gradimo puteve svuda na Balkanu. Turska je danas jedan od naših najvećih prijatelja i tu zahvalnost dugujemo i vizionaru predsedniku Turske”, naveo je.

O ovom putu će se pisati, dodao je Vučić, jer poslije desetina godina će biti izgrađeno ono što je moralo biti izgrađeno mnogo ranije.

Kamen temeljac je položen u prisustvu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjedavajućeg i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika.

Svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca u blizini granice Srbije i Bosne i Hercegovine prisustvovali su i drugi zvaničnici ovih država, ali i više hiljada građana.

Autoput Beograd-Sarajevo, čiju će gradnju finansirati Turska, gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin – Sremska Rača – Bijeljina, te Požega – Kotroman, granica Srbije s BiH.

Dva pravca

Dionica Sremska Rača – Kuzmin duga je oko 18 kilometara, a trasa Požega – Užice – Kotroman oko 60 kilometara. Ukupna vrednost izgradnje obje dionice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijarde eura, od čega je oko 220 miliona eura vrednost dionice Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 miliona evra dionica Požega – Kotroman.

Foto: Kamen-temeljac autoputa Sarajevo-Beograd/Slađan Tomić

Drugi pravac, Požega – Užice – Kotroman, granica Srbije i BiH, dužine oko 60 kilometara, sa koridorom 11 u Srbiji povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora (E-761) trebalo bi da se Pojatama poveže sa koridorom 10.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici autoputa Kuzmin – Sremska Rača, počeli su krajem augusta ove godine.

Predsjednik Turske Erdogan i srpski predsjednik Vučić, pred više hiljada građana ozvaničili su niz projekata koje su realizovali turski investitori te Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Tako je danas putem video linka upriličeno otvaranje šest fabrika, turskih investicija u Srbiji, te položen kamen temeljac za sedmu.

Upriličeno je i otvaranje Ramske tvrđave čiju je obnovu finansirala TIKA.