(VIDEO) Jeste li znali da vam gledanje horora može pomoći u mršanju?

Foto: Screenshot/YouTube

Iako se čini kako je horor pomalo podcijenjen žanr, moramo priznati kako je i on, posljednjih godina, iznjedrio mnoga zanimljiva filmska ostvarenja. Istini za volju, ovaj žanr nije za one sa slabijim srcem i želucom, ali sa druge strane, kako naučnici tvrde, gledanje horor filmova može imati i pozitivne posljedice za zdravlje.

Jedna studija koja je provedena 2012. u Velikoj Britaniji pokazala je da ljudi koji se jako uplaše tokom gledanja horora mogu izgubiti i do 184 kalorije. Usporedbe radi, toliko kalorija sagori se tokom 40-minutne šetnje. Zatim, horor filmovi, tvrde naučnici, pomoći će i vašem imunitetu. Ako je vjerovati sociolozima, gledanje horor filmova značajno poboljšava raspoloženje. Bilo kako bilo, u horor filmovima mogu uživati samo istinski ljubitelji žanra jer upravo za njih smo odabrali tri najstrašnija horor filma.

  1. The Conjuring/ Prizivanje (2013)

Svjetski poznati istražitelji paranormalnih aktivnosti i demonolozi, Ed i Lorraine Warren, u svojoj karijeri susreli su se za raznim licima zla i najstrašnijim primjerima opsjednutosti. Kada stignu u Rone Island, u kuću porodice Perron, shvatit će da, demonske sile koje opsjedaju ovu porodicu, nemaju namjeru da napuste svoje domaćine, barem dok ne dobiju ono što žele. Snimljeni su i nastavci ovog filma te spin – offovi, što će reći da je film ipak zaintirigirao publiku, a najzanimljivije od svega je to što je ovaj film temeljen na stvarnim događajima.

2. The Dead Silence/ Mrtva tišina (2007)

Ko bi rekao da film u kome se radnja vrti oko jedne lutke može biti jeziv? Međutim, Billy nije simpatična lutka za igranje, već upravo suprotno. On je ukleta lutka, trbuhozborac i čini se kako ima vrlo zle namjere.

Kada glavnom junaku, na kućnu adresu, stigne čudan paket i nakon što njegova supruga umre na čudan način, on se vraća u svoj rodni kraj kako bi otkrio istinu. Tamo će otkriti kako je smrt njegove supruge zapravo povezana sa strašnom prošlošću maloga gradića Ravens Fair i još strašnijoj legendi o Mary Shawn, ventrilakvistkinji (osoba koja nastupa sa lutkama) koja je već odavno mrtva i koja  je tražila da se sahrani sa svojim lutkama. Ipak, čini se kako predstava još uvijek nije gotova.

3. Sinister/Zla kob (2012)

U potrazi za inspiracijom za pisanje novog krimi romana, Ellison (Ethan Hawke) se, zajedno sa svojom porodicom, seli u novu kuću, u kojoj je prethodno živjela porodica koja je svirepo ubijena. Ellisonu to uopće ne smeta, a kako njegova porodica o tome ništa ne zna, vjeruje da će u takvom ambijentu napisati svoj novi best seller koji će ga proslaviti.

Jednog dana na tavanu pronalazi kutiju punu kućnih filmova koje odluči detaljno istražiti. Kako se odmotava filmska traka, odmotava se i klupko, a ono što dolazi kasnije Ellisona će koštati mnogo više od karijere.

Autor: Sunita Hotić