(VIDEO) Kako se buntovni Apple predstavio na Super Bowlu 1984. godine

Foto: screenshot

Jedan od marketinških fenomena čije je dugogodišnje postojanje donedavno predstavljalo apsolutnu nepoznanicu na našem tržištu je reklamiranje za vrijeme Super Bowla. Cijena sekunde reklamiranja za vrijeme televizijskog prijenosa Super Bowla raste iz godine u godinu, a neke od reklama smatraju se revolucionarnim audiovizuelnim ostvarenjima.

Appleova reklama iz 1984. godine snimljena je u svrhu predstavljanja prvog Macintosha, ali je zbog specifičnosti ideje njena poruka djelovala na više nivoa. Tako je Apple ovom video porukom krenuo u ideološki obračun sa IBM-om, gigantom računarskih tehnologija i inovacije.

“Zašto 1984. neće biti kao 1984.” je poruka inspirisana klasičnim djelom Georgea Orwella, kojom je Apple jasno i glasno poručio američkoj javnosti da su idejno protiv monopola na tržištu tehnologije i da će njihov proizvod biti orijentisan ka slobodama i kreativnosti, a ne kontroli rada pojedinca. Danas, ovaj slogan se doima kao ironija jer je Apple u istoj ravni sa njihovom vizijom IBM-a sredinom osamdesetih.

Appleovu “1984” je režirao Ridley Scott, a specifična je po tome što se u istoj ne prikazuje proizvod koji se reklamira, već Apple i Macintosh predstavljaju boje i oblici na majici neimenovane heroine koju je igrala britanska sportiskinja Anya Mayor koju je Scott otkrio u obližnjem fitness centru i koja je ulogu dobila zahvaljujući iskustvu u bacanju diska.

Marketinška agencija Chiat\Day zaslužna je za dizajn koji se tek kasnije potvrdio kao kultni. Reklama je nakon snimanja pregledana i kotirala je izuzetno nisko u procjenama marketinških stručnjaka – na standardizovanoj listi poena (ASI Market Research) kojom se mjeri kolika je mogućnost da reklama natjera krajnjeg korisnika da kupi proizvod, “1984” je dobila tek pet poena od mogućih 43, dok je prosječni rezultat 29.

Ni Appleovim čelnicima se vizuelni stil i poruka nisu svidjeli, ali je činjenica da su njima bili oduševljeni vizionari Applea, uključujući i Stevea Jobsa, pomogla da nakon TV premijere “1984” doživi i premijeru na Super Bowlu.