Zaev odbacio novu amnestiju, zatvorenici štrajkuju glađu

Potvrdio da je dobio pismo zatvorenika iz “Idrizova”

Foto: Admir Fazlagikj - Аnadolu Agency

Premijer Makedonije Zoran Zaevizjavio je da se ne planira skoro donošenje novog zakona o opštoj amnestiji, već samo za nenasilne učesnike događaja u parmentu 27. aprila 2017.

On je potvrdio da je dobio pismo zatvorenika iz “Idrizova” kojim traže opštu amestiju, ali je istakao da je parlament prije nekoliko mjeseci donio zakon o opštoj amnestiji i da nijedna savremena država to ne radi na svakih šest ili devet mjeseci.

“Razgovara se samo o amnestiji za događaje od 27. aprila u parlementu, koja se neće odnositi na one koji su učestvovali u nasilju, organizaciji ili su osmislili taj grozomorni događaj. Ne radi se o opštoj amnestiji”, rekao je Zaev u Štipu, a prenose lokalni mediji.

Praksa u svijetu je da se, kako je rekao makedonski premijer, zakoni za opštu amnestiju donose na svake četiri do osam godina.

Osuđenici najvećeg makedonskog zatvora “Idrizovo” kod Skoplja danas su započeli dvodnevni štrajk glađu kako bi izdejstvovali da zakon o amnestiji za “27. april”, koji je dio takozvanog procesa pomirenja, obuhvati i njih, najavljujući da će štrajk upozorenja produžiti dok Vlada ne odgovori pozitivno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime