Zamka generalne KCUS-a za novinare: A, ko ste Vi?

Foto: Screenshot TV1

Čaša je razbijena, a zvuk krhotina odjeknuo je amfiteatrom KCUS-a, kao u staroj kafani. Prividno prazna, razbijena časa samo je simbolični pokazatelj da je problema na pretek u ovoj ustanovi.

Piše: Rasim Belko

Uslijedili su hvalospijevi i izvještaj generalne direktorice KCUS-a. Isti onaj izvještaj koji je Skupština Kantona Sarajevo oborila. 

Iščitavani su podaci, koji bi i najupornijeg novinara uspavali. Ali, za odličnu atmosferu pobrinula se publika. Toliko aplauza rijetko dobiju i bardovi svjetske glumačke scene. Svoje su rekli i direktori klinika KCUS-a, glavna medicinska sestra i administrativni odjel.

Pet minuta slave dobila je i Safeta. Medicinska sestra sa Klinike za rehabilitaciju u kamere je rekla šta misli o novinarima. Toliko je nahvalila svoju generalnu, da bi sve osim 50 posto povišice bila nedostojna nagrada.  

A onda je na red došla banda, koja je dva sata čamila u podnožju amfiteatra. Novinarska banda, pred prijekim medicinskim sudom. Oštro, verbalnim hirurškim skalpelima, sasjecana svaki put kada je pokušala “narušiti” blagostanje u izvještaju poštovane generalne direktorice KCUS-a. 

Nekima je od predstave bilo muka, pa su otišli ranije, a nekima su pokazana vrata. Oni koji su se usudili pitati, bili su prvo ispitani. Iako je svaki novinar uredno, jasno i glasno najavljen, generalna  KCUS-a tri puta je pitala pojedine novinare ko su i iz kojeg medija.

U prvi mah sumnjali smo na problem sa sluhom.

Na žalost generalne, na snimcima dostupnim javnosti vidi sa da zna ko su novinari, ali ih ipak trostruko provjerava. Pitali su je za broj pogrešnih dijagnoza, za djecu čije su zdravlje osakatili njeni ljekari… a odgovarala je “da su paušalni, da su prijašnji ljekari pravili greške” i sl.  

Iako je generalna često u odgovorima govorila da su relevantne sudske presude za ljekarske greške, nije se libila optužiti vrhunske doktore za štetu koju su nanijeli njoj i drugima, a niti jednu sudsku presudu nije pokazala. Ali jeste ucjenjivala i lažovima nazivala novinare i medijske kuće. One novinare koji više godina prate njen rad i sa kojima, kako je sama priznala, ponekad komunicira sms-om.

A na svaku uvredu generalne novinarima uslijedio je aplauz. Zato pitam doktore, medicinsko i nemedicinsko osoblje MORASTE LI? Jeste li se aplauzima pokušali zagrijati u hladnom amfiteatru ili je vaše ushićenje trebalo da nas uvjeri da generalna govori istinu. Ipak, mora vam se priznati, jaki ste skoro kao Horde zla i Manijaci.  

U završnom činu predstave, rediteljka i glavna glumica poručila je “bojim se samo jednoga”. Novinarima je ostalo nejasno misli li na prvog u Bošnjaka i svog supruga Bakira ili na Boga. Ako je i mislila na Bakira, to joj niko ne vjeruje. A ako je pod “jednoga” mislila na Boga, onda mora znati da Bog ima svoje izaslanike što bilježe šta ko kaže ili uradi. Jer, Bog nije federalni premijer koji imenuje ili smjenjuje generalnu KCUS-a.  

A nama što laži pišemo i svojom glavom mislimo preostaju dvije stvari. Boga za zdravlje da molimo i od Njega pameti tražimo, pa premijera izaberemo, zbog kojeg ćemo i mi aplauzom ruke zagrijati.

U tekstu su izraženi isključivo stavovi autora i ne odražavaju nužno uredničku politiku TV1 i TV1.ba.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime