Zašto zapravo vjenčani prsten nosimo na četvrtom prstu i to baš lijeve ruke?

Foto: Unsplash

Čini se da je to sasvim slučajno, ali zapravo postoje povijesni razlozi zbog kojeg je takozvani četvrti prst postao poznat kao “prstenjak” te zašto najveća većina ljudi nosi vjenčani prsten na lijevoj ruci.

Tradicija nošenja vjenčanog prstena potiče još iz drevnog Egipta, jer su arheolozi u hijeroglifima pronašli dokaze da mladenke nose prsten, prenosi BBC.

Egipćani – koji su prvi počeli nositi vjenčane „trake“ kao simbol vječnosti – vjerovali su da postoji “osjetljiv živac” koji se proteže od četvrtog prsta sve do srca. Naravno, kasnija zapadnjačka kultura priznaje srce samo kao organ za pumpanje krvi, ali tada se smatralo da je to centar naših emocija. I nisu Egipćani jedini u tom uvjerenju.

Međutim, Egipćani nisu jedini „razmjenjivali“ prstenje. Stari Grci i Rimljani također su iz sličnog razloga stavljali prstenje na lijevi prstenjak. Vjerovali su da „vena amoris“ – latinski za “venu ljubavi” – iz tog prsta ide ravno u srce.

I Kinezi imaju jednu jako zanimljivu te romantičnu priču koju možete isprobati, te se uvjeriti kako tajna i snažna veza između partnera itekako postoji. Naime, prema kineskom drevnom učenju svaki prst na ruci simbolizira jedan dio:

  • Palac – vaši roditelji
  • Kažiprst – vaša braća i sestre
  • Srednji prst – vas
  • Prstenjak – vaš suprug ili supruga
  • Mali prst – vaša djeca
Poza koju trebate napraviti

E sada pokušajte sljedeće: spojite jagodice prstiju obje ruke, a srednje prste savijte prema unutra te ih spojite cijelim srednjim djelom i dobiti će te položaj koji će vam otkriti simboliku. Ako pokušate odvojiti palce, uspjeti će te. Razlog je taj što se u jednom trenutku odvajamo od svojih roditelja i započinjemo svoj samostalni život.

Ako pokušate odvojiti kažiprste, uspjeti će te. Razlog tome je što će se i vaša braća i sestre odvojiti i zasnovati svoju porodicu.

Pokušate li odvojiti male prste, uspjeti će te. Razlog je taj što će vaša djeca odrasti te će i oni otići i započeti samostalan život.

Pokušate li odvojiti prstenjake, e, to vam neće uspjeti! Ili će ići mnogo teže. Razlog je taj što je muškarcu i ženi suđeno da cijeli život ostanu zajedno i da ih ništa ne može razdvojiti!

Doista zanimljiva i nadasve romantična simbolika, zar ne?