Zatraženo pritvaranje Darija Delibašića: Opasnost od bjekstva, ponavljanja otmice i razbojništva

Foto: Oslobođenje

Postupajuća tužiteljica sarajevskog Tužilaštva predložila je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora Dariju Delibašiću, potvrdila nam je Azra Bavčić, portparolka Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze te ponoviti krivična djela za koja se tereti, preciznije otmicu i razbojništvo.

Delibašić je, podsjećamo, uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u otmici državljanina BiH i Turske T. K. (ime poznato redakciji), polovinom prošlog mjeseca, a jučer je predat nadležnost Tužilaštva KS-a.

Slučaj otmice T. K. je, podsjećamo, prijavio Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koja ga je proslijedila MUP-u Kantona Sarajevo.

On je istražiteljima SIPA ispričao da su ga 17. aprila, na Ilidži, dok se vozio u golfu 6, sa tri vozila preseli nepoznati razbojnici sa automatskim puškama i pištoljima. Potom su ga odvezli na nepoznatu lokaciju, gdje su ga držali cijelu noć, tukli i prijetili mu, te mu oteli telefon, sat i oko 1.000 KM. Sutradan ga je, kako je naveo, jedan od njih izbacio na Otoci i ostavio. Vozilo mu nije vraćeno, a otmičari su od njegove porodice tražili milion KM.

Na ovom slučaju je, saznajemo, angažovan veliki broj istražitelja, a sve se radi pod budnim okom Tužilaštva KS-a. Tokom istrage se došlo do saznanja o mogućoj umiješanosti Delibašića, koji je, navodno, otmičarima iznajmio vikendicu na Ilidži.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime