Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a: Prekinuta sjednica Predstavničkog doma PSBiH

11.29

Poslanici nisu usvojili prijedlog Nikole Lovrinovića da se sa dnevnog reda skine tačka aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije.

Nije usvojen dnevni red druge hitne sjednice zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike Srpske te je sjednica prekinuta.

– Postoji opća, ali ne postoji entitetka većina. Mi nemamo trećeg člana Kolegija za usuglašavanje stoga moram, sa žalejnjem, konstatirati da u ovom trenutku nismo usvojili dnevni red druge hitne sjednice Zastupničkog doma i ide na usuglašavanje kada se za to stvore pretpostavke, kazala je Krišto.

Inače, od ukupno 29 prisutnih, za su bila 24 poslanika, protiv tri, a suzdržana dva…

11.10

Tokom rasprave o dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH, a koja još traje, poslanici su se dotakli i priče sazivanja, odnosno nesazivanja sjednica ovog doma.

– Zbunjen sam. Postavljam pitanje zašto Pralament ne radi. Zbog čega ne rješavamo životna pitanja građana, a sve za to primamo plate uredno. Vi ste kazali da treba ispuniti pretpostavke, pa ispunjavajte pretpostavke ko vam brani. Ako ne možete ispuniti pretpostavke dajte sklonite se. Mi kao da nemamo nikakvih problema, da građani žive u izobilju, pa nam sve ravno, kazao je poslanik Dragan Mektić obraćajući se predsjedavajućoj Doma Borjani Krišto.

I poslanik PDP-a Branislav Borenović poručio je da je Parlament BiH institucija koja mora davati odgovore.

– Vi koji vodite Parlament, dajte nam zvanični odgovor zašto Parlament ne funkcioniše? Da li je to zbog odluke nekoliko poslaničkih kulubova, ko ih čini, iz kojih političkih partija dolaze? Da bismo otklonili bilo kakve generalizacije, važno je da dobijemo odgovor na ta pitanja, naglasio je Borenović.

Inače, poslanici HDZ-a zamjerili su predlagačima što se na dnevnom redu u materijalima našao materijal iz 2018. godine, tačnije izvještaj VSTV-a o pravosuđu iz 2018., te su tražili da se skine ova tačka dnevnog reda.

Damir Arnaut (SBB) je napomenuo da se predsjednik VSTV-a oglašava putem Facebooka, što je također jedan od alarma da se sjednica treba održati. Nikola Lovrinovć (HDZBiH) ostao je pri svom stavu da ovo nije obavezna tačka dnevnog reda.

Zukan Helez (SDP) kazao je da ne postoji niti jedan razlog da se osporava ova tačka.

– Ako je prvi čovjek VSTV-a snimljen da traži mito, mi smo davno u roku od 24 sata sazovemo sjednicu, kazao je Helez.

U toku rasprave Adil osmanović (SDA) kazao je da Klub SDA spreman uzeti učešće u ovoj sjednici, te će tokom rasprave dopuniti neke stvari.

– Želim da uputim sugestiju vama predsjedavajuća da ste vi u obavezi da sazivate sjednice Predstavničkog doma PSBiH, jer politikantske su izjave da oni neće da učestvuju u radu PD PS BiH samo zato jer nije imenovano Vijeće ministara. Mi ćemo dolaziti i vdjet ćemo ima li kapaciteta ovaj Dom za rad, dodao je Osmanović tražeći od predsjedavajuće Borjana Krišto da kaže kako su zastupnici SNSD-a objasnili svoj nedolazak.

Krišto nije željela odgovoriti, te je ponovo citirala Poslovnik i upozorila na kršenje istog.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime