Zbog ovih grešaka prehlada nikako ne prolazi

Prehlada traje prosječno četiri do šest dana

Foto: Thinkstock

Prehlada traje prosječno četiri do šest dana, a ako simptomi potraju duže, zapitajte se što radite pogrešno.

Prehladu uzrokuje preko 200 vrsta različitih virusa i ne liječi se antibioticima jer virusi na njih ne reaguju. 

Obično se najprije javi bol u grlu i curenje nosa. Potom dolazi do zapušenosti nosa i slabijeg kašlja. Povišena temperatura obično izostaje ili je lagano povišena prvih dana kod odraslih, dok je kod djece češća. 

Ne odmarate se dovoljno

Spavanje pomaže imunitetu da radi kako treba. Kada se prehladite, potrebno vam je više sna i odmora kako bi tijelo moglo da se bori s virusima i pomogne vam da ozdravite. Prva tri dana, od pojave prvih simptoma, više odmarajte. 

Osim toga, i kada ste zdravi, ako ste neispavani i umorni, lakše ćete dobiti prehladu jer je imunitet slab, a time je tijelo podložnije bolestima. 

Prema jednoj studiji, ljudi koji spavaju manje od 7 sati su gotovo tri puta skloniji bolestima od onih koji spavaju osam i više sati. 

Ne pijete dovoljno tečnosti

Kada se čovjek razboli, lako postaje dehidriran, a bolno grlo može da učini da vam se pije manje vode nego inače. Takođe, povišena temperatura ubrzava potrošnju vlage iz tijela kao i pojačano stvaranje sluzi. 

Zato, kada ste prehlađeni, ali i inače – u tijelo unosite dovoljno tečnosti, bilo da se radi o vodi, čaju ili supi. Suzdržite se od kofeina i alkohola jer iz tijela izvlače više tečnosti nego što je ostane nakon što ih popijete. 

Pod stresom ste

Stres jako loše djeluje na imuni sistem i vaš organizam ne može da se bori s virusima kako bi trebalo. Kada ste pod velikim stresom lakše ćete se razboljeti, a ako ste već bolesni, sporije ćete se oporavljati i simptomi bolesti biće lošiji, prenosi portal WebMD. 

To zapravo nije prehlada

Lako je zabuniti se i zamijeniti prehladu s nekim drugim bolestima. Na primjer, čini vam se da ste prehlađeni, imate određene simptome, ali to nikako ne prolazi jer ste zapravo alergični na nešto.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime