Životni standard i kupovna moć u BiH jako slabi

BiH je do danas provela 67% Reformske agende. Životni standard i kupovna moć su jako slabi, a raste i korupcija i socijalno raslojavanje, pokazao je izvještaj CCI-a “Stanje nacija”. Javni dug je od donošenja Reformske agende do danas rastao za oko 70 miliona maraka. Alarmantni su i drugi podaci do kojih je došao CCI.

BiH je usvojila svega dvije trećine akcionih planova. Provedba Reformske agende nije ispunjena. Na državnom nivou realizovano je 63%, Federaciji 48% a u RS 80% agende.
U CCI –u kažu kako efekti reformi u BiH nisu pozitivni. Javni dug iznosi 36% i dug u RS dvostruko je veći od onog u Federaciji. Menadžer projekta CCI, Ismar Hota kaže da je dug u 2017. godini iznosio dvije milijarde 225 miliona KM.

Ismar Hota, menadžer projekta CCI

BiH je usvojila svega dvije trećine akcionih planova. Provedba Reformske agende nije ispunjena. Na državnom nivou realizovano je 63%, Federaciji 48% a u RS 80% agende.U CCI –u kažu kako efekti reformi u BiH nisu pozitivni.

Gepostet von TV 1 HD am Dienstag, 25. September 2018

I strana ulaganja ubjedljivo su manja u odnosu na naše susjede. Poreski gubici zbog sive ekonomije su između 1,1 i 3 milijarde KM na godišnjem nivou.Socijalna slika društva jasno se oslikava u jednom. Blizu dvije prosječne plaće ili četiri prosječne penzije potrebne su za jednu potrošačku korpu.

Iako je bilo jedno od obećanja, opterećenja na rad i poslovanje nisu umanjena. Vrijednost poreskog duga iznosi nevjerovatnih 3,96 milijardi KM.