Zovko: Mir i sigurnost na zapadnom Balkanu ne može se podrazumijevati

Foto FENA/EPP

Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Odboru za vanjske poslove Željana Zovko u utorak je u Strasbourgu ukazala na potrebu fokusiranja EU na suradnju s regijom zapadnog Balkana u kojoj, kako je kazala, mir i sigurnost nije nešto što se može jednostavno podrazumijevati.

“Bolja interakcija i jasan pristupni put od presudnog su značaja za mir i sigurnost ove regije, a time i za mir i sigurnost cijele Unije”, kazala je Zovko na plenarnom zasjedanju Parlamenta o implementacijskom izvješću o Globalnoj strategiji EU-a.

Zovko je naglasila da podržava implementacijsko izvješće o Globalnoj strategiji EU-a, jer “nas podsjeća koliko je bitno imati ujedinjenu i vjerodostojnu vanjsku politiku i jer naglašava sve ono što smo zajedničkim snagama postigli u proteklim godinama, te što je najznačajnije, jer nam ukazuje na pitanja na kojima još moramo raditi”, izvijestio je u srijedu Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

S obzirom na najnovija kretanja u promjenjivom međunarodnom okružju, Zovko je poručila da Europskoj uniji sada više nego ikada treba ambiciozna provedba naveden strategije, kako bi održala korak sa svim promjenama i izazovima.

Prema mišljenu hrvatske zastupnice, cilj strategije mora biti uspostavljanje reda u međunarodnom okruženju, koji se temelji na pravičnosti, a što će pomoći u razmjeni vrijednosti i interesa u cijelom svijetu s ciljem postizanja uravnoteženijeg pristupa multilateralizmu, navodi se u priopćenju.