“Vrli novi svijet” – Distopija Aldousa Huxleya u režiji Dine Mustafića

Ilustracija | Foto: artstation.com / John Retroreloader

U Pozorištu mladih Sarajevo će u petak, 28. septembra u 20 sati premijerno biti izvedena predstava “Vrli novi svijet” (Brave New World), Aldousa Huxleya u režiji Dine Mustafića. Predstava je radjena prema romanu britanskog klasičnog pisca Aldousa Huxleya i utemeljitelj je distopijskog žanra. Namijenjena je odrasloj publici, studentima i završnim razredima srednjih škola. U skladu sa repertoarskim diskursom Pozorišta mladih, ovo je jedna predstava za odrasle koja je radjena u sopstvenoj produkciji na godišnjem nivou. Djelo je klasične svjetske literature koje preispituje granice definisanja ljudskosti.

U predstavi igraju: Mario Drmać, Dina Mušanović, Semir Krivić, Mirza Dervišić, Anita Memović, Elma Ahmetović, Sanin Milavić, Edin Avdagić, Alma Merunka i Filip Radovanović. Adaptaciju teksta i dramaturgiju radila je Bojana Vlaisavljević, scenografiju Roman Suejmanpašić, kostimografiju Amra Džinalija. Animaciju potpisuje Merisa Bašić, scenski pokret Ena Kurtalić, kompozitor je Nenad Kovačević, fotograf Adnan Šahbaz, a dizajner M. Furkan Hizir.

Poster predstave Brave New World | Foto: pozoristemladih.ba

– “Brave New World” je jedna od prvih distopija u kojoj pobjedjuje nada u bolju budućnost koja, nakon uništenja svega što poznajemo kao emocije, a definiše nas ljudima, može pokazati kako je ono najvrijednije, ljudsko, zapravo veoma jednostavna bezuvjetna ljubav. Svijet bez emocija nije ljudski svijet. Nema tu ništa vrlo, niti hrabro. Predstava ostaje kao svjedočanstvo o svijetu u kojemo živimo, iako je daleko u budućnosti taj svijet davno iz pera britanskog klasičnog pisca proročanski opisan i svjedoči o našem vremenu, u kome trebamo da se borimo za svoje emocije i ono što nas čini ranjivim ljudskim bićima, kako ne bismo postali robovi vlastitih egoističnih poriva. Klasično Huxleyevo djelo pruža nam uvide u suštinske stvari veoma jednostavnim jezikom, u izuzetnoj vizuelnoj atmosferi i zanimljivoj glumačkoj interpretaciji i u režiji našeg najpoznatijeg pozorišnog reditelja, ostavlja začudjenim kad pomislimo da je prije skoro jednog vijeka predvidjeno naše beskrupulozno, depresivno-anksiozno i neemotivno ponašanje u današnjoj kulturi virtulenih društvenih mreža i masovih interaktivnih medija. Nadamo se da će ova predstava biti putokaz za povratak klasičnim djelima za kategorije teen, young adults i odrasle publike. I da ćemo njom izbrisati granice ovih kategorija kada su u pitanju djela klasične literature i njihove umjetničke i interaktivne medijske adaptacije, kaže o predstavi direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta.

– Željeli smo napraviti predstavu koja želi zabaviti i šokirati, podstaknuti na razmišljanje dokle smo došli i kuda svijet ide u budućnosti? Može nas uništiti ono što volimo! Skoro da ne primjećujemo koliko je naša prevelika i slijepa zaljubljenost u tehnologiju svojevrsni narkotik podjednako moćan kao i soma (droga) za stanovnike “Vrlog novog svijeta”. Mi već sada prisustvujemo digitalnom ropstvu. Umjesto da tehnologiju koristimo, ona postaje sredstvo za okupaciju pojedinca “ugodnim ropstvom”. Sama zabava (hljeba i igara), koja je, u odnosu na prošla vremena, pomoću tehnologije dignuta na nemjerljivu potenciju, dovoljna je da umiri mase i uljulja ih u duboki, pokorni san u kojem nema društvenog prevrata, boljeg i pravednijeg svijeta, ističe Panjeta.